Mika – składnik kosmetyków mineralnych

20 marca 2018

Mika w kosmetykach

Jednymi z najczęściej wykorzystywanych minerałów, jakie występują na Ziemi, są te z grupy mik. Stosuje się je często i w wielu przemysłach: elektronicznym, ceramicznym, kosmetycznym. Mika stanowi jeden z głównych składników kosmetyków do makijażu, podobnie jak glinka porcelanowa, dwutlenek tytanu, tlenek cynku, tlenek żelaza.

Słowo „mika” pochodzi z łaciny – „mica” i oznacza ziarno lub okruch. Do grupy mik należą różne minerały i różnią się one od siebie: wyglądem, właściwościami albo kolorem. Niektóre opalizują, ale są też całkowicie matowe. To, w jakiej ilości i jaki ich rodzaj zostanie wykorzystany wpływa na fakt, jakie będą mieć zastosowanie w danym kosmetyku. Minerały miki mają tę zaletę, że posiadają bardzo pozytywne właściwości. Wpływają na łagodzenie rumienia, są także hipoalergiczne.

Mika ma cechy niekomedogenne. Chodzi o to, że nie prowadzi do zatykania się porów, a jednocześnie dobrze przylega do skóry. Można ją wykorzystywać nawet w ilości 50% ilości kosmetyku mineralnego. Nie cechuje się natomiast właściwościami kryjącymi. Tym zajmują się tlenek cynku i dwutlenek tytanu.

Pigmenty perłowe

Mika stanowi najbardziej popularny wypełniacz stosowany w kosmetyce. Otrzymuje się ją z serycytu, glinokrzemianu. Ma sporo odmian: od perłowej do matowej. Jej kolor w dużej mierze jest zależny od jej rodzaju oraz zastosowanych domieszek. Występują miki śnieżnobiałe, ale też kremowe. Mimo to, kiedy nałoży się ją na skórę, to staje się transparentna, więc jej barwa nie jest istotna. Mika stosowana w pudrach dodaje im lekkości i jedwabistości, pomaga się rozprowadzać. Czysta mika powinna być sypka i nie zbrylać się. Dlatego też, jeśli doda się ją do kosmetyków, to powoduje ona, że nie zbrylają się.

Poleca się ją do stosowania na cerze normalnej i suchej, ponieważ słabo wchłania sebum i tym różni się od wypełniaczy organicznych. Te kosmetyki, w których znajduje się mika w postaci perłowej, po nałożeniu na skórę dają lekki połysk, który przypomina naturalny połysk skóry. Ten połysk to nie jest nienaturalne błyszczenie skóry, która wydziela zbyt dużo sebum. Dzięki niemu można ożywić skórę, a jej niedoskonałości zostają lekko ukryte.

Mika jest właściwie niezbędnym składnikiem w kosmetyce. To dlatego, że świetnie nadaje się do kosmetyków sypkich jak i sprasowanych. Zdarza się, że występuje w kosmetykach w formie żelu, oleju albo kremu.

Mika to minerał całkowicie bezpieczny dla skóry. Ci, którzy produkują kosmetyki, wiedzą, jakie ma ona właściwości, a i dermatolodzy zalecają je do stosowania na co dzień.

image

Alicja Stec

Redakcja kosmetykiobagi.pl